Potrawy komunijne

Krem z białych szparagów – przepis na potrawę komunijną

Pierwsza komunia święta to nie tylko dostojne wydarzenie religijne w życiu dziecka, ale także doskonała sposobność na spotkanie rodzinne. Bez względu na to, czy uroczysty obiad odbędzie się w domu czy restauracji, niezwykle ważną rolę odgrywa dobór menu. Ten rodzaj wydarzenia wymaga specjalnej, niemal świątecznej oprawy. Zastanawiając się nad wyborem odpowiednich dań należy wziąć pod uwagę kilka rzeczy – budżet, ilość gości oraz ich preferencje (w tym to, czy wśród gości znajdują się dzieci, wegetarianie lub osoby z alergią pokarmową).

Daniami, które najczęściej goszczą na komunijnym stole są tradycyjne, polskie rozwiązania takie jak rosół, zupa pomidorowa czy kotlet schabowy. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco zmodyfikować te powszechnie wybierane dania i zaskoczyć swoich gości innymi smakami. Jednym z nich może być pyszny krem z białych szparagów, które cieszą się w Polsce coraz większym zainteresowaniem. Nic dziwnego – są nie tylko pyszne i zdrowe, ale bardzo proste w przygotowaniu. Krem ze szparagów to lekkie i smaczne danie, które można przygotować dzień wcześniej i odgrzać na krótko przed podaniem.

Składniki (na ok. 10 porcji): 

  • 1 kg białych szparagów
  • 1,5 litra wody
  • 3 łyżeczki masła
  • 300 ml śmietany 30% lub 36%
  • 4 łyżki mąki pszennej (lub ryżowej w przypadku przygotowania bezglutenowej wersji tego dania)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szparagi dokładnie umyć, osuszyć i obrać. W przeciwieństwie do zielonych szparagów, białe są znacznie bardziej włókniste dlatego należy je starannie obrać. Można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw lub małego nożyka. Co ważne, proces ten trzeba zacząć od góry warzywa, rozpoczynając ich obieranie bezpośrednio pod główką (której nie obieramy), przesuwając się w dół. Następnie należy odciąć zdrewniałe, twarde końcówki i pokroić warzywo na 3 – 4 cm kawałki. Łupiny oraz odcięte końcówki szparagów należy zachować, ponieważ będą stanowić  bazę do przygotowania wywaru.
  2. Obierki oraz zdrewniałe końcówki szparagów wrzucić do 1,5 litra osolonej wody. Następnie dodajemy masło oraz cukier i gotujemy przez ok. 20 minut. Po tym czasie wywar należy odcedzić przez sito i dodać do niego pokrojone wcześniej szparagi. Całość gotujemy przez kolejne 15 – 20 minut, do czasu aż szparagi będą miękkie. Następnie zupę blendujemy (kilka kawałków szparagów, najlepiej tych z główką, można wyciągnąć z garnka przed blendowaniem i użyć ich do dekoracji kremu).
  3. Przesianą mąkę dokładnie wymieszać ze śmietaną i wlać do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  4. Do kremu można dodać drobno posiekany, świeży szczypiorek, małe grzanki, pokrojony w kostkę boczek lub kawałki szparagów.

Źródło: Dietoteczka.pl

***

Jak oceniasz ten artykuł?
[Oddanych ocen: 0 Średnia ocena: 0]

Leave a Comment