Potrawy komunijne

Ciasto czekoladowe – doskonałe na komunijny stół

Słodkości to to co dzieci lubią najbardziej podczas wszystkich uroczystości. Dotyczy to również uroczystości Pierwszej Komunii. Dobry deser to podstawa każdego dobrego poczęstunku i uwielbiają go nie tylko najmłodsi ale również ich rodzice.

Pierwsza Komunia, jeżeli organizowana jest przez nas samodzielnie to ogromne wyzwanie, ale także okazja do zaprezentowania kulinarnego kunsztu. Po dwudaniowym obiedzie wszyscy z chęcią skosztują Twojego czekoladowego ciasta popijając filiżankę kawy lub herbaty. Jak zatem je przygotować, aby wszystkim gościom komunijnym zapadło w pamięć? Skorzystaj z naszego sprawdzonego przepisu!

Ciasto

  • Masło (80 g),
  • Czekolada deserowa (100 g) – ciemna słodzona lub pół na pół gorzka i mleczna,
  • Mleko (pół szklanki),
  • Jajka (2 szt.),
  • Cukier (3/4 szklanki),
  • Mąka (1 szklanka),
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka).
POLEWA CZEKOLADOWA
  • Czekolada deserowa (100 g),
  • Masło (50 g).

Ciasto czekoladowe posiada wiele odmian. W swoim życiu spotkałem się już z ciastem czekoladowym przekładanym owocowymi dżemami, uzupełnione rodzynkami czy przewlekane masą kremową. My skupimy się na klasycznej formie, jednak podpowiemy Wam w jaki sposób możecie popuścić wodzy fantazji i elegancko udekorować wierzch.

Przygotowujemy ciasto

Użyjemy tortownicę o średnicy 21 cm, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Po tym zapinamy obręcz. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 175 stopni C.

W garnuszku lub rondelku podgrzewamy pokrojone masło oraz połamaną w kostki czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu nieustannie mieszając całość, aż do momentu otrzymania gładkiej masy czekoladowej. Gdy już to osiągniemy, ściągamy rondelek z ognia, dolewamy mleko i wciąż mieszamy aby uzyskać gładką konsystencję.

W osobnej misce ubijamy jaja z cukrem. Musimy uzyskać puszystą pianę. W innej misce przesiewamy mąkę, do której dosypujemy i mieszamy proszek do pieczenia. Dodajemy wcześniej ubite jajka oraz masę czekoladową. Używamy miksera (na minimalnych obrotach), przy pomocy którego miksujemy całość. Możemy również skorzystać z rózgi. Całość mieszamy do momentu, aż otrzymamy jednolite ciasto.

Otrzymaną w ten sposób masę wlewamy do tortownicy i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika na około 40 – 45 minut. Jeżeli skorzystaliśmy z większej formy, to czas pieczenia będzie około 10 minut krótszy. W każdym wypadku pomocny nam będzie patyczek, dzięki któremu możemy sprawdzać czy ciasto nie jest surowe.

Jeżeli patyczek będzie już suchy, wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej przez około pół godziny. Po tym czasie możemy ciasto delikatnie przełożyć na paterę. Teraz zajmiemy się polewą.

Do garnuszka lub rondelka wrzucamy połamaną na kostki czekoladę oraz masło. Mieszamy i grzejemy na małym ogniu. Gdy całkowicie się roztopi i będzie miało gładką konsystencję polewamy nią ciasto po wiechu, w ten sposób aby część spływała również na boki.

Innym sposobem jest przekrojenie biszkoptu wszerz. Wówczas możemy przygotować więcej polewy czekoladowej i stworzyć ciasto przekładane polewą czekoladową.

goście komunijni ciasto

W zasadzie tak przygotowane ciasto jest już gotowe do podania, jednak warto zadbać o odpowiednią dekorację. Tutaj wszystko zależy od nas! Wierzch ciasta czekoladowego można wyłożyć owocami (bardzo popularne są truskawki lub popularna wisienka), posypane wiórkami kokosowymi, lub dodatkowo popruszone czekoladą o jaśniejszym kolorze niż otrzymana polewa. Ciasto warto podawać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

Zapraszamy do dzielenia się z nami swoimi słodkościami – przesyłajcie zdjęcia! Życzymy udanych wypieków.

deser na pierwszą komunię
Jak oceniasz ten artykuł?
[Oddanych ocen: 0 Średnia ocena: 0]
Leave a Comment