Przedstawiamy dzisiaj kolejną propozycję słodkiego dania na komunijny stół. Słodkie ciasto kawowe choć rzadko kiedy jest lubiane przez nasze dzieci to jednak doskonale sprawdzi się w całym menu. Dzieci najczęściej wolą zajadać się cukierkami i kruchymi ciasteczkami jednak jeżeli odpowiednio przygotujemy nasze ciasto, smak kawy będzie bardzo subtelny.
Jak przygotować ciasto kawowe na Pierwszą Komunię?
Aby ciasto kawowe smakowało również dzieciom musimy połączyć delikatne ciasto biszkoptowe. Przekładane kremem budyniowym nie tylko o smaku kawowym, ale również waniliowym doskonale spasuje do gorącego napoju po głównym daniu.
Ciasto czekoladowe
- Jajka (6 szt.)
- Cukier (1 i 1/3 szklanki)
- 4 łyżki wody
- Mąka (2 szklanki)
- Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
- Kawa mielona (2 łyżki)
Krem do przekładania ciasta
- Mleko (1.2 litra)
- Mąka (2 łyżki)
- Mąka ziemniaczana (2 łyżki)
- Cukier wanilinowy (1 opakowanie)
- Cukier (4 łyżki)
- Kostka masła
- Kawa rozpuszczalna (3-4 łyżki)
Przygotowanie ciasta:
- Oddzielić żółtka od jajek. Białka ubić dodając przy tym cukier, żółtka oraz wodę. Pod koniec miksowania dosypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kawą.
- Tak przygotowaną masę pieczemy w tortownicy w temperaturze 180 oC aż do suchego patyczka.
Przygotowanie kremu
- Po uprzednim ugotowaniu budyniu z mleka, cukru oraz mąki (jedną szklankę mleka zagotować, natomiast w drugiej szklance mleka rozmieszać mąkę i cukier). Do utartego masła dodawać w małych ilościach budyń i wciąż ucierać. Rozdzielić masę na dwie części i do jednej z nich powoli dosypywać kawę podczas ucierania.
Złożenie ciasta
- Upieczone ciasto przekroić wzdłuż, dzieląc na dwie części.
- Pomiędzy nimi wypełnić ciasto masą budyniową bez kawy.
- Na wierzch biszkoptu nałożyć utartą masę z kawą.
Udekorowanie ciasta
Dekoracja wierzchu ciasta zawsze robi największe wrażenia. Jednak tutaj mamy pełną dowolność co położyć na wierzch. A możliwości jest sporo. Najczęściej decydujemy się na czekoladę. Delikatne obsypanie całości lub wyłożenie drobno pokrojoną czekoladą. Możemy tutaj wybrać również czekoladę gorzką, która doskonale połączy się ze smakiem kawy. Innym dobrym pomysłem jest posypanie góry orzechami włoskimi. Podając na talerzu warto dodać nieco bitej śmietany. Życzymy udanych wypieków i smacznego!