Pyszności, które serwujemy na naszych stołach komunijnych powinny nie tylko świetnie smakować, ale również również wyglądać. Niektóre z dań, mogą być nawet elementem aranżacji komunijnego stołu. Tak się może stać w przypadku przepysznych kolorowych makaroników.
Makaroniki są delikatnymi i lekkimi ciastkami powstałych głównie z migdałów, białek i cukru pudru. Posiadają cieniutką i chrupką powłoczkę, a także nadzienie. Ich przygotowanie nie jest niczym trudnym – robi się je dosyć szybko, ale co najważniejsze możemy stosować różny kolor „barwnika” (niech was nie zniechęca to chemiczne określenie), dzięki czemu makaroniki mogą stanowić ważny element aranżacji stołu. Dla przykładu, jeżeli planujemy stół komunijny ozdobić bzami bądź fiołkami, warto zdecydować się na granatowo-fioletowe makaroniki.
Ciasteczka:
- Zmielone migdały bez skórki (120g)
- Cukier puder (200g)
- Białko z 3 jajek
- Cukier drobny (50g)
- Barwnik spożywczy – sami wybieramy kolor (1 opakowanie np. Dr. Oetkera)
Krem:
- śmietanka 30% tłuszczu schłodzona (250ml)
- krem do tortów i ciast – sami wybieramy smak (1 opakowanie)
Przygotowanie makaroników:
- Przyszykuj 2 blachy piekarnika i przykryj je papierem do pieczenia.
- Zmielone migdały dokładnie zmieszaj z cukrem pudrem.
- Białka przelejcie do miski, w której zmiksujecie je mikserem na najwyższych obrotach. Gdy zacznie nabierać sztywności stopniowo dodawaj cukier wciąż miksując. Na sam koniec miksowania dodaj barwnik spożywczy.
- Do ubitej masy dodawać w dwóch turach zmielone migdały z cukrem pudrem i wymieszać dokładnie. Powinniśmy osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Gdy już dojdziemy do tego etapu, przekładamy ją do woreczka i wyciskamy na blachę pojedyncze porcje o średnicy maksymalnie 3 cm.
- Pozostawiamy tak uformowane kształty w temperaturze pokojowej nawet na godzinę – czekamy na to, aby masa była sucha i nie przyklejała się do palca.
- Wkładamy blachę z makaronikami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C na około 8-12 minut. Pilnujemy, aby ich wierzch się nie zarumienił.
- Wyciągamy blachę z makaronikami i przekładamy na kartkę papieru aż do wystudzenia.
Przygotowanie kremu do makaroników:
Schłodzoną śmietankę przelewamy do wysokiego naczynia, następnie dodajemy krem do tortów i całość ubijamy całość mikserem (początkowo na niskich obrotach jednak później na wyższych) aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Uzyskany w ten sposób krem przekładamy do woreczka i kolejno wyciskamy na płaską stronę wcześniej upieczonych ciasteczek. Później przykrywamy je kolejnymi.
Podziękowanie dla gości
Odpowiednio zapakowane makaroniki mogą być doskonałym pomysłem na podziękowanie dla gości. Niewygórowany koszt przygotowania takiego upominku wcale nie oznacza że nie zapadnie on w pamięć przybyłym gościom.