Osoby zajmujące się pieczeniem tortów i ciast, często borykają się z dylematem, którą masę cukrową wybrać przy tworzeniu tortu komunijnego. Dzisiaj postaramy się Wam przybliżyć temat mas cukrowych do dekoracji tortów oraz odpowiedzieć na pytanie czym się kierować przy wyborze masy cukrowej tworząc tort komunijny?
Tort komunijny to jedna z atrakcji Pierwszej Komunii Świętej, na którą czekają niemal wszyscy. Zazwyczaj mało kto opiera się pokusie zjedzenia kawałka pysznego tortu, dlatego jego wybór jest tak ważny. Tort musi przyciągnąć efektownym wyglądem i zaskakiwać pysznym smakiem.
Zasad nie ma. Są pewne mody, trendy. Bazowym kolorem tortu komunijnego zazwyczaj jest biel, ale nie jest to regułą, której nie można złamać. Zdarza się bowiem coraz częściej, że na tortach pojawiają się inne elementy kolorystyczne w odcieniach błękitu, różu, beżu, srebra, czy złota.
Często torty są ozdobione kwiatami, figurkami np. w kształcie dzieci, anioła lub mają kształt otwartej księgi. Warto do ich tworzenia wybrać odpowiedni lukier plastyczny. Producenci prześcigają się w coraz to nowszych technologiach tworzenia idealnej masy, która ułatwi nam pracę. Dzięki temu na rynku sukcesywnie pojawiają się nowości w tej dziedzinie.
Podstawowe pytanie jakie należy sobie zadać przed podejściem do tematu to jakiego rodzaju dekorację chcemy wykonać?
Jeśli chodzi o tworzenie kwiatów to wiodącą masą na rynku po którą najchętniej sięgają klienci jest masa Daisy firmy Laped. Fenomenalna masa plastyczna stworzona z myślą o tworzeniu nawet najbardziej skomplikowanych kwiatów i dekoracji przestrzennych która, dzięki swoim właściwością nie pęka, szybko wysycha ułatwiając zachowanie wcześniej nadanego kształtu. Kolor tej masy to śnieżnobiała satyna.
Drugim bardzo dobrym produktem jest masa Flower firmy Smartfex. Masa cukrowa do modelowania kwiatów oraz prostych figurek. Bardzo elastyczna masa o wyjątkowych właściwościach. Jej ważną zaletą podobnie jak w przypadku masy Daisy jest to, że nie „poci się”, szybko zasycha, nie pęka i zachowuje kształt nawet przy tworzeniu większych figurek. Ponadto nie zawiera glutenu, laktozy i jest odpowiednia dla wegan oraz wegetarian. Trzecim produktem godnym polecenia jest Gum Paste. Jest to jedna z pierwszych opracowanych receptur. Dobrze sprawdza się w przypadku tworzenia prostych kwiatów oraz figurek. Jej właściwości są nieco słabsze niż poprzedników, gdyż jej czas obsychania nie jest tak szybki.
W przypadku tworzenia figurek mamy do wykorzystania kilka bardzo profesjonalnych mas/lukrów.
Podobnie jak w przypadku kwiatów, zaczniemy od tego najlepszego wśród najlepszych. Na pierwszym miejscu niewątpliwie można polecić lukier plastyczny włoskiej firmy Saracino, który zdobył tytuł najlepszego produktu w konkursie Cake Masters 2017. Jest to lukier, na którym pracują najlepsi cukiernicy na całym świecie. Gwarantuje wspaniałe rezultaty, a przy tym pięknie pachnie i smakuje. Jest wysoce elastyczny. Pozwala na długotrwałe modelowanie. Idealny do tworzenia zaawansowanych figurek z dbałością o ich najdrobniejsze elementy. Można go również zastosować do obkładania tortów, czy też atrap tortów przygotowanych na cele pokazowe.
Właściwości tego lukru sprawiają, że jest niezwykle elastyczny nawet jeśli rozwałkuje się go na grubość 1 mm zachowuje przy tym jednocześnie stabilność i wytrzymałość. Masa Saracino nie zawiera glutenu.
Na drugim miejscu ponownie należy wyróżnić kolejnego włoskiego producenta Modecor za masę POP, która daje nieograniczone możliwości dekoracji w postaci nie tylko samych figurek, ale również kwiatów, liści, falbanek, czy innych wzorów. Ogranicza nas tutaj jedynie wyobraźnia.
Również wspomniana wcześniej Gum Pasta dość dobrze sprawdza się przy tworzeniu tego typu dekoracji podobnie jak Smartflex, jednak tu zdania są podzielone. Część osób radzi sobie całkiem nieźle z pracą z tą masą, natomiast cześć jest zdania, że to jest idealna masa wyłącznie do powlekania tortów.
Zdjęcia powyższych lukrów plastycznych, to zdjęcia produktów w kategorii masa cukrowa ze sklepu Sweet Decor. Lukier plastyczny i masa cukrowa to w cukiernictwie pojęcia używane często zamiennie jako synonimy. Jeśli chodzi o samo powlekanie tortów to rynek zasypuje nas cała masą lukrów. Można również posiadając odpowiedni, sprawdzony przepis zrobić taką masę samodzielnie. Proszę za tym pamiętać podchodząc do tematu tortu komunijnego alby odpowiednio wcześniej przetestować poszczególne produkty i wybrać ten najlepszy, na którym będzie nam się najwygodniej pracować.
Fot. Sweetdecor.pl, Torty i muffiny komunijne wykonane przez I. Sarzyńską.