Wyprawienie uroczystości jest bardzo trudne, szczególnie jeśli wiemy że pojawi się na nim cała rodzina i najbliżsi znajomi. Z tego powodu wiele osób decyduje się na skorzystanie z usług restauracji lub firm cateringowych jednak nie każdy ma taką możliwość. Obłożenie w okresie komunijnym jest tak duże, że wielu rodziców przyjęcie musi wyprawić samodzielnie. Niezwykle ważny na przyjęciu komunijnym jest poczęstunek. Nie wszyscy mają doświadczenie lub pomysł co można zaserwować przybyłym gościom. Aby ułatwić przygotowanie tej ważnej rodzinnej uroczystości przygotowaliśmy przykładowe zestawy menu w oparciu o tradycyjne potrawy kuchni polskiej.
Możecie wybrać jeden z przedstawionych poniżej zestawów lub skomponować własny. Nie można zapomnieć również o ilości potrzebnej zastawy. Nie każdy dysponuje na co dzień sztućcami czy talerzami, w liczbie która może zaspokoić potrzeby poczęstunku komunijnego. Tutaj z pomocą mogą przyjść sąsiedzi lub firmy cateringowe, które oferują również wypożczenie zastawów jadalnianych.
Poczęstunek najczęściej będzie się składał z trzech części: zupy stanowiącej swego rodzaju przystawkę, dania głównego oraz bufetu deserowego. Dodatkowo często praktykuje się również poczęstunek tortem. Natomiast jeżeli uroczystość ma potrwać dłużej warto rozważyć również dodatkowy bufet ciepły lub zimny na godziny wieczorne.
Przykładowe MENU I
ZUPA: Rosół z makaronem
DANIE GŁÓWNE:
- Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym w sosie tymiankowym
- Ziemniaki opiekane
- Surówka z białej kapusty
BUFET DESEROWY:
- Ciasta własnego wypieku: sernik, szarlotka
Przykładowe MENU II
ZUPA: Krem z pomidorów
DANIE GŁÓWNE:
- Pierś z kurczaka faszerowana grillowanymi warzywami/Grillowane polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym
- Kopytka
- Surówka z marchewki
BUFET DESEROWY:
- Ciasto własnego wypieku: keks, rolada makowa, muffinki
Przykładowe MENU III
ZUPA: Staropolski żur z kiełbasą i jajkiem
DANIE GŁÓWNE:
- Pieczona karkówka w sosie z zielonego pieprzu
- Kopytka
- Kapustka zasmażana
DESER:
- Lody z bitą śmietaną i owocami
Przykładowe MENU IV
ZUPA: Zupa gulaszowa (strogonow)
DANIE GŁÓWNE:
- Zrazy wołowe zawijane w sosie pieczeniowym/Pierś z kurczaka w sosie kurkowym
- Ziemniaki gotowane
- Kopytka
- Surówka z marchewki/Sałatka z buraczków
BUFET DESEROWY:
- Ciasta własnego wypieku: kolorowe makaroniki, ciasto czekoladowe
Dodatkowo każde przyjęcie możesz wzbogacić o BUFET GORĄCY lub BUFET ZIMNY:
BUFET ZIMNY:
- Wędliny i mięsa pieczone
- Wybór pasztetów
- Galaretki z kurczaka
- Śledź po polsku z cebulką w oleju
- Śledź z konfiturą z czerwonej cebuli
- Tatar z łososia wędzonego
- Roladki z łososia wędzonego
- Sandacz w galarecie z chrzanem
- Jajka z pastą jajeczną z łososiem, oliwką i ogórkiem
- Jajka faszerowane pieczarkami
- Jajka faszerowane musem chrzanowym z szynką
- Jajka faszerowane z łososiem wędzonym
- Jajka faszerowane tuńczykiem i kaparami
- Sałatka jarzynowa
- Sałata z fetą i oliwkami
- Pieczywo
- Sałatka śledziowa z jajkiem
- Sałatka ziemniaczana
- Sałatka warstwowa z serem, kurczakiem i sosem czosnkowym
- Sałata z fetą i oliwkami w dressingu ziołowym
BUFET GORĄCY:
- Mix pierogów (z kapustą i grzybami, ruskie, z mięsem)
- Barszczyk czerwony
- Krokiety
- Gorące paszteciki
- Gołąbki z ryżem i mięsem
- Gołąbki z kaszą
Pomysły, z których możesz skomponować własne menu komunijne:
LISTA ZUP:
- Rosół z makaronem
- Tradycyjna zupa pomidorowa z makaronem
- Staropolski żur z kiełbasą i jakiem
- Krem z pomidorów
- Zupa borowikowa
- Zupa kurkowa
- Barszczyk czerwony
- Zupa gulaszowa
- Zupa z dyni
POMYSŁY NA DANIA GŁÓWNE:
- Pierś z kurczaka w sosie kurkowym
- Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem pleśniowym
- Pierś z kurczaka faszerowana grill. warzywami w sosie pomidorowym
- Pieczona noga z kurczaka
- Zrazy wołowe zawijane w sosie pieczeniowym
- Pieczona karkówka w sosie
- Grillowane polędwiczki wieprzowe
- Roladka ze schabu i boczku z serem
- Panierowany filet z kurczaka
- Pulpeciki wieprzowe w sosie koperkowym
Więcej przepisów na przyjęcia komunijne znajdziesz na stronie Smaczny-Przepis.pl